KYSELINA HYALURÓNOVÁ – POZNÁTE ROZDIEL MEDZI MIKROMOLEKULÁRNOU A MAKROMOLEKULÁRNOU?

Kyselina hyalurónová je v koži prirodzene sa vyskytujúci polysacharid, ktorého množstvo vekom (starnutím) v koži ubúda. Kyselina hyalurónová sa používa na výrobu hydrogélov na biomedicínske a kozmetologické použitie.

Existuje veľa rôznych makromolekulárnych štruktúr kyseliny hyalurónovej. Mikromolekulová kyselina hyalurónová má asi 100-krát menšie molekuly ako makromolekulová kyselina hyalurónová, čo umožňuje týmto molekulám prenikať do hlbších vrstiev kože a intenzívne tak zvlhčovať pokožku zvnútra a „vypĺňať“ jemné vrásky. Makromolekulová kyselina hyalurónová zas vďaka veľkosti svojich molekúl ostáva na povrchu a hydratuje rohovú vrstvu kože. Kombinácia mikro a makromolekulovej kyseliny má teda dvojitý efekt na našu pokožku - intenzívnu hydratáciu zvonka aj zvnútra, čoho výsledkom je sviežejší, mladistvejší vzhľad a zmiernenie prejavov starnutia kože.

dermatologička a primárka estetickej dermatológie Interklinik

MUDr. Michaela Blaško, PhD.,